LET OP: VANAF SEPTEMBER 2016

De laatste maand van het sportjaar 2015/2016 is weeral begonnen.
Er verandert heel wat, zo zullen wij vanaf 5 september niet meer hier (DT)
trainen maar in sporthal "TER SMISSE" Louis Van Regenmortellei 6
2150 Borsbeek, gelegen achter het gemeentehuis in de De Robianostraat.
dit is voor ons een hele verbetering omdat wij daar trainen in een aparte
zaal, en niet meer gestoord worden door andere sporten en in en uitlopende mensen.

Ook de dag verandert en wel van vrijdag naar maandag, en alle trainingen
zullen 30 minuten vroeger starten.

Van 6 t/m 9 jaar van 18.00 tot 19.00 uur
Van 10 t/m 13 jaar van 19.00 tot 20.00 uur
Vanaf 14 jaar van 20.00 tot 21.30 uur

Ook het secretariaat verandert van adres naar
p/a Smets
De Robianostraat 70
2150 Borsbeek
Tel : 0478/067571
e-mail: info@yawara.be

Mogen wij een proefles volgen?

Ja hoor. U mag zelfs drie proeflessen volgen. U bent zelfs verzekerd tijdens die drie proeflessen. Daarna verwachten wij uiteraard dat u een beslissing neemt.

GEEN SCHOOL = GEEN TRAINING

Ju-Jitsu: een poging tot definitie

Ju-jitsu is een algemene benaming van Japanse vechtkunsten waarbij de "verdediger" zich meestal ongewapend verdedigt tegen ??n of meerdere gewapende of ongewapende tegenstrevers, daarbij gebruik makend van worpen, klemmen, controletechnieken en slag- en stoottechnieken.

De natuur dwingt ons om te vechten.

Ieder wezen in de natuur is er in de eerste plaats op uit om te overleven, zowel individueel als voor heel de soort. Hiertoe zal het op zoek gaan naar voedsel en zich voortplanten. Omdat levende wezens meestal hun energie moeten halen uit andere levende wezens is het dikwijls een kwestie van eten of gegeten worden.
Om te overleven zal ieder wezen er daarom moeten voor zorgen om aan voedsel te geraken zonder zelf tot prooi te worden. Hiertoe zal het allerlei trucjes en technieken ontwikkelen, gaande van camouflagekleur over geurafscheiding tot vecht- en vluchtreacties.
De eerste "verdedigings"-technieken zullern eerder toevallig ontstaan zijn. Door meerdere positieve ervaringen leert het individu zich doeltreffend te verdedigen. De grote hersenen van de mens stellen hem in staat deze ervaringen te bundelen, te analyseren en over te dragen aan de volgende generaties. Op die manier onstaat een "vechtkunst".
Verschillende bevolkingsgroepen, verspreid over de ganse wereld, hebben gelijkaardige evoluties doorgemaakt, maar dank zij de verschillende leefomstandigheden is er een grote vari?teit van vechtkunsten ontstaan. Zichzelf of zijn familie en bezittingen beschermen is dus van alle tijden en van alle contreien. Japan heeft hierop geen monopolie, maar door de latere invoer van vuurwapens op het slagveld is de evolutie van de krijgskunsten daar wel op een hoger niveau gebeurd dan in bijvoorbeeld West-Europa.

Japan: een waaier van vechtkunsten.

De strijd op het slagveld werd in eerste instantie beslecht door het gebruik van boog en pijl, de lans of speer en het zwaard. Wanneer de samurai ontwapend werd, was het noodzakelijk ongewapend te kunnen verder veechten. Als aanvulling op de wapensystemen werd daarom het yoroi kumi uchi beoefend. Na 1600 onderging het kumi-uchi een aantal veranderingen en werd de term ju-jutsu meer gebruikt. Ook andere benamingen van ongewapend vechten, meestal als aanvulling op een gewapende kunst, kwamen voor: yawara, tai-jutsu, wa-jutsu.
Het echte begin van het ju-jutsu is te situeren rond 1600 ? 1650 met het ontstaan van verschillende scholen waarvan de voornaamste waren: Kito Ryu en Tenshin-Shinyo Ryu. Elke school specialiseerde zich in zijn eigen technieken die opgetekend werden in geheime schriften (densho). Volgens Donn Draeger bestonden er in het Edo-tijdperk meer dan 700 ryu (scholen), die ju-jitsu-achtige bewegingen in hun repertoire hadden.
Uiteraard zijn er veel overeenkomsten, want, zoals reeds dikwijls gezegd: "een mens heeft maar twee armen en twee benen". Maar toch vinden we in de huidige scholen soms toch een grote verscheidenheid aan technieken.